Help een brief van Apple advocaat

Als ondernemer zie je helaas soms door de bomen het bos niet meer als het gaat om wat je wel en niet mag verkopen. Je komt misschien producten tegen, zoals leuke TWS oortjes, die door grote retail partijen worden aangeboden en waarvan je denkt dat ze ook wel geschikt zijn voor jouw winkeltje. Het lijkt onschuldig, omdat dezelfde producten ook op bekende platforms zoals bol.com en marktplaats te koop zijn.

Maar dan ontvang je ineens een brief van een advocaat. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat je een product verkoopt dat lijkt op een merkproduct, met bijlagen die dit aantonen als merkinbreuk of modelrechtinbreuk. De advocaat verzoekt je onmiddellijk te stoppen met de verkoop van deze inbreuk makende producten. Daarnaast word je gevraagd de bestaande voorraad naar hem toe te sturen om te laten vernietigen, en twee bedragen over te maken: een voor de door hem gemaakte advocaatkosten en een ander bedrag naar de eigenaar van het merk of model.

Deze brieven kunnen je als ontvanger flink laten schrikken, vooral omdat er gedreigd wordt met grote gevolgen als je niet snel aan de eisen voldoet.

Mijn advies, en ik spreek uit ervaring, is om vooral kalm te blijven (ik was 8 kilogram afgevallen in een week tijd). Ga niet direct in de verdediging met uitspraken als “maar ik heb er maar zoveel verkocht,” want dat kan als schuldbekentenis worden gebruikt.

Bekijk eerst goed waar de brief precies over gaat en onderzoek of de gestelde voorwaarden wettelijk zijn toegestaan. Soms worden er bijvoorbeeld namen van klanten gevraagd, maar volgens de AVG is dit niet toegestaan en zelfs strafbaar. Alleen een rechter mag deze informatie opvragen.

Het is verstandig om eerst (kosteloos) advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in merkrecht. Luister naar het advies en bespaar hiermee eventueel duizenden euro’s.

De advocaten die ik ken hebben een missie: een merk beschermen, vaak in opdracht van dat merk. Maar ze zijn ook integer en bereid naar jouw verhaal te luisteren.

Inbreuk maken kan zware financiële gevolgen met zich meebrengen, zelfs als je er zelf niet van op de hoogte was.

Je hoeft niet overal in mee te gaan. Als er in de brief bijvoorbeeld wordt gevraagd te stoppen met het verkopen van producten vergelijkbaar met het merk, bedenk dan dat dit niet kan verplichten om alleen dat merk te kopen, terwijl er ook merkloze alternatieven zijn die wel verkocht mogen worden.

Vaak wordt er gedreigd met een kort geding als pressiemiddel. Zoek in dat geval naar vergelijkbare zaken in de rechtspraak om een beeld te krijgen van de mogelijke uitkomst.

Je bent niet de enige die zo’n brief heeft ontvangen. Dagelijks ontvangen wij telefoontjes van mensen die in dezelfde situatie verkeren. Sommigen worden emotioneel, anderen kunnen de schikkingsbedragen niet betalen.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het lastig is om mensen te vinden die openlijk delen hoe ze een zaak hebben afgehandeld, omdat er vaak een zwijgplicht is opgelegd met een flinke boete op overtreding hiervan.

Onthoud dat iedereen voor de wet gelijk is, en dat er rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid kunnen ontstaan tijdens dergelijke procedures. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en jezelf te beschermen tegen onredelijke eisen.

Laat je niet afschrikken door dreigende brieven, maar zoek naar een oplossing die rechtvaardig is voor beide partijen. Als kleine ondernemer heb je ook rechten en verdien je eerlijke behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Voor een snelle reactie graag telefoneren.

Contact Info

Phones & More
Sint Annastaat 29
4524JB Sluis
0117 852 198
Email: sales@ictsolutions-zeeland.nl

ICT Solutions Zeeland is social